Kontakta oss

FUNDERAR DU PÅ ATT BYTA GOLV?

Ett nytt golv kan förändra känslan i ett rum totalt. Det finns flera olika alternativ att välja mellan beroende på vad man är ute efter.


I denna artikeln kommer vi bland annat gå igenom tre vanligt förekommande typer av golv. 

Varför byta golv?

Det finns många anledningar till att byta golv. Ditt golv kan vara slitet eller skadat, eller så kanske du vill ge rummet ett nytt utseende? Oavsett anledning är det viktigt att överväga vilket golv som passar dig och ditt hem bäst.Vad ska jag tänka på när jag väljer golv? 

När du väljer ett nytt golv behöver du fundera på vilka egenskaper hos golvet som är viktiga för dig. Här är några saker att tänka på:

 

Utseende: Du kan till exempel tänka på om du är ute efter ett trä- eller stenutseende, och om du vill ha ett mörkt eller ett ljust golv och hur det passar till resten av inredningsstilen.


Känsla: Vilken känsla vill du ha när du går på golvet? En del typer av golv är varma att gå på, medan andra är kalla.


Hållbarhet: Hur hållbart behöver ditt nya golv vara? Om du har husdjur eller småbarn hemma kan det vara en bra idé att välja ett mer tåligt golv som står emot repor bättre.

 

Underhåll: Olika typer av golv kräver olika mycket underhåll. Kan du tänka dig att regelbundet behandla ditt golv eller vill du ha ett golv som är underhållstfritt?Trägolv

Trägolv har varit ett populärt val sedan länge. De är naturligt vackra och varma. Det vanligaste typerna av trägolv som förkommer är parkettgolv och massiva trägolv. Här är några fördelar och nackdelar med att välja trägolv:


Fördelar med trägolv

 • Naturligt vackert utseende: Trägolv ger ett varmt och inbjudande utseende till ditt hem. Du kan också välja bland alla möjliga olika träslag för att få det utseendet som du är ute efter.
 • Håller länge: Trägolv kan hålla upp i årtionden om de vårdas på rätt sätt. De kan också enkelt slipas om de blir skadade eller repade.


Nackdelar med trägolv

 • Kostsamt: Trägolv är generellt sett dyrare än andra typer av golv, men det är vanligtvis något som betalar tillbaka sig själv över åren på grund av trägolvets långa livstid.
 • Kräver underhåll: Ett trägolv behöver underhållas regelbundet för att det ska behålla sitt vackra utseende i många år. Laminatgolv

Laminatgolv är ett billigare alternativ till trägolv och kan ge ditt hem en liknande utseende. Här är några fördelar och nackdelar med att välja laminatgolv:


Fördelar med laminatgolv

 • Prisvärt: Laminatgolv är ett billigare alternativ till trägolv och kan ge ditt hem ett liknande utseende. Det finns också många olika mönster och stilar att välja mellan.
 • Lättskött: Laminatgolv är lätta att rengöra och kräver minimalt underhåll. De är också motståndskraftiga mot fläckar och repor.


Nackdelar med laminatgolv

 • Känns inte lika naturligt som trä: Laminatgolv ger inte samma varma och naturliga känsla som ett äkta trägolv.
 • Kortare livslängd än trä: Ett laminatgolv har vanligtvis en kortare livslängd än ett trägolv, och kan inte slipas om eller repareras på samma sätt som ett trägolv.


Vinylgolv

Vinylgolv har blivit mer populärt de senaste åren, och är också ett billigare alternativ till trägolv. Precis som laminatgolv så är vinylgolv lättskötta och kräver minimalt underhåll. Här är några fördelar och nackdelar med att välja vinylgolv:

 

Fördelar med vinylgolv

 • Mindre kostsamt: Vinylgolv kostar vanligtvis mindre än ett trägolv, men kan ge ditt hem ett liknande utseende.
 • Lättskött: Vinylgolv är enkla att rengöra och kräver minimalt underhåll. De är också motståndskraftiga mot fläckar och repor.
 • Ljudabsorberande: Vinylgolv kan hjälpa till att dämpa ljud, vilket kan vara särskilt viktigt i lägenheter eller i hus med flera våningar.
   

Nackdelar med vinylgolv

 • Känns inte lika naturligt som trä: Vinylgolv ger inte samma känsla som ett riktigt trägolv, men det ger en varmare känsla än vad ett laminatgolv gör.
 • Kortare livslängd än trä: Vinylgolv kan precis som ett laminatgolv inte slipas om och har därför inte en lika lång livslängd som ett trägolv.

 


Köp ditt nya golv hos AB Karl Hedin Bygghandel

Vi har ett brett utbud av golv från flera av marknadens ledande leverantörer, och ger dig gärna råd i samband med ditt golvbyte. Flertalet av våra butiker har även golvutställningar där du kan se och känna på en mängd olika typer av golv.


Vårt lagersortiment av golv hittar du här: 

Inredning & Färg 

Vi har även ett enormt beställningssortiment, kontakta din lokala bygghandel för mer information.


Läs mer om våra tjänster här:

Tjänster | Transport | Betalsätt


Copyright © AB Karl Hedin Bygghandel 2024
Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB