Kontakta oss

Bergslagsstomme - för ett smartare byggande

Att bygga ett garage, fritidshus eller en villa på egen hand ger stor frihet att skapa just den byggnad som man vill ha. Det kan vara roligt och kreativt, men även utmanande.


– Då är det klokt att välja Bergsslagstomme som ger stor valfrihet, kortar byggtiden och håller hög kvalitet. 


Det säger Jan Eriksson som är konceptledare för träkomponenter på AB Karl Hedin Bygghandel.

En allt starkare utmanare till de traditionella husleverantörerna

Jan Eriksson, Konceptledare för träkomponenter

De många fördelarna med Bergslagsstommen skapar tillsammans ett smart byggsätt, menar Jan Eriksson.


– Detta sätt att bygga är en allt starkare utmanare till de traditionella husleverantörerna, menar han. Med vår Bergsslagstomme får våra kunder alla bärande byggdelar, från väggreglar, limträ och stålbalkar till takstolar.


Bergslagsstommen är AB Karl Hedins system för ett effektivt byggande. Nyhet för året är att det finns ett antal färdiga ritningar för villor, fritidshus, friggebodar, garage och carport som kan vara till hjälp och skapa idéer. 


– Dessutom, fortsätter Jan Eriksson, är vår grundidé kanske det som gör Bergsslagstommen mest uppskattad, att vi kan konstruera en husstomme utifrån våra kunders önskemål.

Får vi bara en ritning så kommer våra säljare med förslag på materialval och ett pris. De levererar även de beräkningar som behövs som stomkonstruktionsunderlag för startbesked hos kommunen. Dessutom kan vi förstås anpassa någon av våra befintliga ritningar för att passa våra kunders önskemål.


Kompletta husstommar kan ritas på hus upp till 2,5 våningar, med beräkningar för korrekt hållfasthet.

Virket i Bergslagsstommen kommer från välskötta skogar i och runt Bergslagen. Plankorna och brädorna som ska ingå i en stomme sågas och hyvlas i AB Karl Hedins egna sågverk. När vi har fått en beställning på till exempel ett fritidshus, så specialsågas de reglar och annat som ska ingå i just det bygget. 


Därmed minimeras fraktvolymen, och förutom att man slipper både sågspån och dyrt spill på byggplatsen, så blir varje planka och bräda exakt så lång som den ska vara. Och de delar som hör ihop, som kanske ska bli en vägg, finns i samma virkespaket, tydligt uppmärkt för de snickare som bygger huset. Varje bräda är dessutom märkt med en kod som också finns på husritningen.

– En annan viktig detalj som verkligen underlättar för snickarna är att vid varje punkt där virke möts har vi fräst ur ett 4 millimeter djupt spår i den ena biten. Därmed behöver snickarna inte ens mäta innan de spikar eller skruvar ihop delarna. Så för att montera en Bergslagsstomme behöver du egentligen bara något att spika eller skruva med!


Även om det med Bergslagsstomme förenklar byggandet så rekommenderar Jan Eriksson dem som vill bygga att anlita en professionell byggare. De mindre byggnaderna kan ”gör det självare” säkert klara, men för de större rekommenderar han att man använder sig av en byggare.


– De har värdefull branschkunskap och erfarenhet från tidigare projekt, förklarar han, bland annat av att läsa ritningar, planera och utföra byggnationer. 

För att beställa en Bergslagsstomme är det bara att ta kontakt med en av AB Karl Hedins bygghandelsbutiker runt om i landet.


– När stommen är klar kan våra erfarna medarbetare ge trygga råd om allt från isolering, takbeläggning, golv och inredning till leveransplanering och materialförsörjning, säger Jan Eriksson. Ja, faktiskt om allt som krävs för att bygget ska gå snabbt, smidigt och bli precis som våra kunder vill ha det.

Copyright © AB Karl Hedin Bygghandel 2024
Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB