Kontakta oss

FUNDERAR DU PÅ ATT BYTA FÖNSTER?


Att byta fönster kan vara en bra investering oavsett om det handlar om att öka energieffektiviteten, förbättra ljudisoleringen eller helt enkelt ge hemmet ett nytt och fräscht utseende. Men innan du tar beslutet att byta ut dina fönster finns det en del att tänka på.


I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta inför ditt fönsterbyte.

Varför ska man byta fönster?

Fönster är en viktig del av husets utseende och påverkar både ljusinsläpp och inomhusklimatet. Här är några vanliga skäl till varför det kan vara bra att byta till nya fönster:


Energieffektivitet

Äldre fönster är betydligt sämre isolerade än nyare fönster och släpper ut mycket av den värme som du har inomhus. Genom att byta dina gamla fönster mot nya fönster kan du med andra ord sänka din energiförbrukning och dina uppvärmningskostnader. 


Ljudisolering

Om du bor nära en trafikerad gata eller har andra höga ljud som förekommer runtomkring ditt hus kan det vara en bra idé att byta till nya, mer ljudisolerande fönster. Det kommer att leda till minskade bullernivåer, och därmed skapa en tystare och mer behaglig inomhusmiljö.


Utseende

Nya fönster kan även förbättra utseendet på ditt hem och få det att se mer modernt och stilrent ut. Genom att välja ett större fönster än det du har idag så ökar du också ljusinsläppet.Olika typer av fönster

Det finns många olika typer av fönster, och några vanligt förekommande är:

 

Fasta fönster

Fasta fönster går inte öppna, men de är billigare och mer energieffektiva än öppningsbara fönster.


Inåtgående fönster

Inåtgående fönster öppnas inåt, vilket innebär att det är enkelt att rengöra båda utsidan och insidan av fönstret inifrån ditt hem. Detta kan vara praktiskt om fönstret sitter på hög höjd, som i ett lägenhetshus till exempel.


Utåtgående fönster

Utåtgående fönster öppnas utåt och passar bra vid lägre höjder där utsidan av fönstret enkelt kan nås utifrån. De är lätta att öppna, och du kan göra det utan att ta bort det som står framför fönstret.


Vridfönster

Vridfönster öppnas utåt och kan vridas 180 grader. Detta innebär att du inte behöver ta undan det som står framför fönstret innan du öppnar det, och du kan enkelt putsa både utsidan och insidan av fönstret inifrån.


Sidohängt fönster

Sidohängda fönster är ett klassiskt val. De öppnas utåt och är lätta att öppna på vid gavel, vilket är smidigt när man vill vädra ordentligt. Hur går ett fönsterbyte till? 

Ett fönsterbyte går vanligtvis till så här:


1. Mätning och val av fönster

Första steget är välja vilken typ av fönster du vill byta till, samt noga mäta hur stora de ska vara. Besök oss för inspiration och hjälp, vi har fönsterutställningar på många av våra anläggningar.


2. Borttagning av gamla fönster

För att installera nya fönster måste de gamla först tas bort. Detta görs oftast i samband med installationen av de nya. 


3. Installation av nya fönster

När de gamla fönstren har tagits bort är det dags att installera de nya fönstren. Detta kräver både noggrannhet och kunskap för att installationen ska bli korrekt.


4. Isolering och tätningsmedel

När fönstren har installerats är det viktigt att se till att det är väl tätat mellan karm och vägg. Detta görs för att konstruktionen ska bli så energieffektiv som möjligt. 


5. Fönsterbleck och andra detaljer

Sista steget innefattar att sätta upp fönsterblecken och fästa de utvändiga foderbrädorna. Om du har köpt ett fönster med utanpåliggande spröjs, så är det nu dags att montera dem också.


En mer detaljerad steg-för-steg guide till ditt fönsterbyte hittar du här:

Byggbeskrivningar (Renovering)Vad kostar nya fönster?

Nya fönster är en stor men viktig investering. Priset kan variera mycket från fönster till fönster beroende på vad man väljer. Kontakta oss för att få en kostnadsfri offert på dina nya fönster. Köp dina fönster hos AB Karl Hedin Bygghandel

Vi har ett brett utbud av fönster från ledande leverantörer och ger dig gärna råd kring vilka fönster som passar ditt hem bäst. Flertalet av våra butiker har även fönsterutställningar där du kan se och känna på en mängd olika typer av fönster. Besök eller kontakta din lokala bygghandel för mer information. Läs mer om våra tjänster här:

Tjänster | Transport | Betalsätt


Copyright © AB Karl Hedin Bygghandel 2024
Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB