Kontakta oss

Tema Byggteknik

Sätt spiken på rätt plats på rätt sätt!

Var ska spiken egentligen sitta i panelbrädan? Trä är ett levande material, en panelbräda behöver röra sig 3-4 mm med årstider och temperaturskiftningar, annars spricker  den. Med spikarna på rätt ställe kan varje bräda leva sitt eget liv och röra sig istället för att spricka. Det är bara att ställa in pistoltrycket rätt och sätta spikarna där de ska sitta – och alltid 30 mm från kanten.     

Vilket djup?

Spikskallen ska alltid ligga an mot träytan

Den ska inte tränga ner i virket och skada träet så att fukten kan tränga in. Det är ofta kompressorn som är problemet. En 8 bar kompressor är för klen. Den vänder och börjar fylla vid 6 bar, då skruvar man gärna upp trycket så att pistolen orkar skjuta in spiken till rätt läge. När kompressorn sedan gått upp till 8 bar igen går spiken in för långt.


En 10 bar kompressor vänder däremot och börjar fylla vid 8 bar. Det är en sådan du bör ha. Ställ in pistolen så att spikarna går in som de ska, varken för grunt eller för djupt, och undvik att byta pistol med någon som kanske har en annan inställning.

En spik räcker

Stående eller liggande panel spelar ingen roll.

Upp till 120 mm bred bräda ska bara ha en 1 spik, alltid 30  mm från kanten. Om du slår i två spikar finns risk att panelen spricker i mitten eftersom den då inte  kan röra sig i takt med  årstid och temperaturskiftningar.

Lockbräda

Bräda på bräda är inte så vanligt  längre.

Upp till 145 mm virke ska ha 1 spik i underbrädan så att den kan röra sig. 2 spikar i lockbrädan.  Dessa två spikar får inte gå genom underbrädan.

Lockläkt

Upp till 145 mm virke: 1 spik i varje bottenbräda, ca 10 mm mellan  bottenbrädorna så att de kan röra sig. 1 spik i locket, den spiken får aldrig gå genom underbrädan.


170 mm: 2 spikar fortfarande 30 mm från kanten även om båda  blir synliga.


Om du spikar närmare kanten än 30 mm finns risk att brädan spricker när den rör sig. Bättre att ha spiken synlig än att riskera att brädan spricker.

Copyright © AB Karl Hedin Bygghandel 2024
Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB