Kontakta oss

Tema Effektivitet

Smidigt och enkelt - Bergslagspanel förenklar snickarens vardag

Bergslagspanelen är grundad och mellanstruken i vårt sågverk direkt efter hyvlingen. Det gör att du kan montera den direkt ur paketet, när som helst på året, till och med i dåligt väder. Sedan kan du eller din kund slutstryka den inom något år.

 

Dina kunder är lätta att övertyga om att betala lite mer för att slippa måla själv eller i värsta fall anlita en målare. I slutänden är det ändå en bättre affär att välja Bergslagspanel. Färg och framför allt en inhyrd målare kostar mycket mer än prisskillnaden mellan Bergslagspanel och omålat panelvirke. Din kund spar pengar, både du   och din kund spar tid, och du kan gå på nästa jobb snabbare. 

 

– JUST NU bygger vi en villa på 253 kvm och dubbelgarage, på en udde i Mälaren utanför Strängnäs.  Tid är pengar, så vi tar allt byggmaterial vi kan från AB Karl Hedin, det  är effektivt och virket är bra. Villan får Bergslagspanel, totalt cirka 2 000 meter panel i 5,40 och 4,20 meters längder, bra träkvalitét, bra sågning och grundoch mellanstruket. – Den sista strykningen kan kunden göra själv så småningom. Det finns andra som säljer grundmålad panel, men vi har rätt dåliga erfarenheter av det. Vi kör 99 % Bergslagspanel till våra fasader, den kostar lite mer men man spar inget på att köra omålat och ta in en målare. Det viktigaste är att vi kan jobba effektivt med bra virke och  att resultatet blir bra.


” Din kund spar pengar, både du och din kund spar tid, och du kan gå på nästa jobb snabbare."

 

    AB Karl Hedin Bergslagspanel Bergslagspanel finns i flera färger och dimensioner i Mälarprofil, Dubbelfas, Enklelfas, Råplan klyv, Råplan klyv med lockläkt. Det är bara att ta Bergslagspanelen ur förpackningen och börja montera.

 

  Bergslagspanel artikelbild  

Bergslagspanel är effektivt och bra virke som kan monteras i alla väder

Kenneth Kennholt

Dimensioner

Bergslagspanel finns i flera färger och dimensioner.  

  • Mälarprofil
  • Enkelfas
  • Dubbelfas
  • Råplan klyv
  • Råplan klyv med lockläkt


Det är bara att ta panelen ur förpackningen och börja montera.

Effektivt med topptrall

Topptrall är en av våra nya produkter från våra egna skogar och sågverk. Topptrall sågas från toppstocken, den övre delen av furan, som har friskkvist istället för den besvärliga svartkvist som finns längre ner på stocken där vanlig billigare trall tas. Topptrall har högre kvalitet, minimalt med sprickor och fula kvistar, och inga svartkvistar som kan lossna eller vinklas upp.

 

Topptrall finns i 30x120 mm i 3 meterslängder, enkelt att transportera och att hantera och bygga med. Förborra eller använd självborrande skruv. Och som vanligt, vänd alltid kärnsidan uppåt. Topptrallen behöver inte behandlas, men om du vill kan du eller din kund olja in den efter ett år, när impregneringen har torkat in ordentligt.

 

Peter Mattson, snickare och säljare AB Karl Hedin Norrtälje:

– KUL ATT JOBBA med stabil 30 mm trall utan svartkvist. Topptrall finns i tremetersbitar eftersom det inte går att få ut längre bitar ur övre delen av stocken. Men det är ingen nackdel, kvaliteten är hög och verandan blir väldigt snygg, säger Peter Mattson. Med tremetersbitar får man tänka lite annorlunda och bygga däcket i sektioner istället. Man slipper sprickor, krokigt virke och skarvar som kan suga i sig regnvatten.

– Jag delar in min veranda i fyra sektioner, man kan lägga sektioner på lite olika sätt, till exempel  diagonalt i fiskbensmönster. Topptrallen känns väldigt stabilt, säger Peter. Topptrallen är 30 mm istället för 28 mm, rak och fin och har bara färska kvistar, ingen svartkvist  som finns i vanlig trall – man slipper alltså kvistsläpp.

– Jag använder 70 mm trallskruv istället för 55 mm eftersom virket är 30 mm. Reglarna bör ligga en bit ifrån ändarna på trallen, jag drar i skruven ca 50 mm från änden på trallen så att jag undviker sprickor.

 

"All trall ska oljas så fort den är torr, det tar 3-4 veckor en normal sommar. Sedan bör man tvätta och olja trallen vår och höst för bästa resultat."

Effektivt med Topptrall

Bygg med våra råspontluckor och spar tid!

Allt fler av våra proffskunder använder råspontluckor istället för lös råspont. Det gör ni rätt i! Med luckor bygger man ett normalt villatak på halva tiden eller ännu snabbare, jämfört med lös råspont. Tid är pengar. Du vinner mycket tid och kan gå på nästa jobb snabbare.

 

Råspontluckor är vanlig råspont ihopsatt med spikbleck till luckor i flera olika storlekar, säger Johan Davidsson. Tjockleken är 20 mm precis som lös råspont. Standard bredd och längd är 540x3600 mm, som är lätta att jobba med, med de går också att få i 4200 mm.

 

Råspontluckor är enormt mycket enklare och snabbare att jobba med än lös råspont. De byggare som börjat bygga tak med råspontluckor går inte tillbaka till lös råspont.

 

– All råspont, även råspontluckor är obehandlade, och behöver sprutas med Grön-Fri så att de klarar sig mot mögelpåväxt omålade under byggtiden upp till ett år. Råspont sågas ur sidobräderna från timmerstocken och är mer känsliga för fukt än till exempel panelvirke och annat trä som sågas ur inre delen av stocken, så kallar kärnvirke.

 

– När du beställer råspontluckor eller råspont för utkörning, plastar vi in hela paketet som effektivt väderskydd. Förvara gärna paketet under tak i ett garage eller en carport och låt plasten sitta kvar ända tills du ska börja bygga med luckorna.

 

– Annars finns det risk att mögelsporer får fäste i virket innan du ens har börjat snickra.

 

"När du beställer råspontluckor eller råspont för utkörning, plastar vi in hela paketet som effektivt väderskydd."

   Råspont Taklucka  

 
Grön-Fri och grundmålad råspontlucka

 

Antimögelbehandlad och grundad råspontlucka – den optimala produkten för ett takjobb.

 

Råspontluckorna sprutas först med Jape ABs impregnering Grön-Fri mot mögel, och grundmålas sedan. Tack vare den nyutvecklade industriella tekniken blir sprutdimman med Grön-Fri ytterst finfördelad vilket gör att vattenandelen kan hållas nere och fuktkvotsförändringen i träet blir ytterst liten.

 

Den ytbehandlade råspontluckan där undersidan mot vindsutrymmet och den överskjutande takfoten antingen är grundmålad, eller grundmålad och mellanstruken/pigmenterad. Det ger motsvarande egenskaper som en GrönFri behandling och luckan behöver alltså inte dubbelbehandlas.

Copyright © AB Karl Hedin Bygghandel 2024
Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB