Kontakta oss

Dags att lägga marksten och plattor

– vi visar hur du lyckas med stenläggningen!

När sommaren står för dörren väcks drömmen om den perfekta trädgården till liv. Att förverkliga den drömmen behöver inte vara så omständigt som man kan tro. En mindre garageuppfart, trädgårdsgång eller uteplats kan genomföras inom ett par dagars tid med god planering. Här berättar vi mer om vad du behöver för material när du ska lägga marksten, hur du går tillväga och delar med oss av matnyttiga tips för både gör-det-självaren och den som anlitar hjälp.

 

KÄLLA: S:T ERIKS

#1

Mät upp den yta du ska belägga. Slå ner käppar och markera ytans längd och bredd med snören. Se till att vinklarna är räta!

#2

Gräv ut 15 - 25 cm för trädgårdsgång och ca 30 - 35 cm för garageuppfart. Se till att få bort allt löst material, underlaget ska vara fast och jämnt. Tänk på att ytan måste ha en lutning så att regnvattnet rinner bort från huset. Cirka 1,5 – 2 cm per meter brukar vara lagom.

#3

När ytan är utjämnad är det bra att lägga en fiberduk mot rotogräs. Duken förhindrar också att jordmassorna blandar sig med bärlagret ovanpå.

#4

Grunda ytan med ett ca 10 – 15 cm tjockt bärlager av till exempel samkross, som vattnas, packas och jämnas till med vibratorplatta. Kolla av lutningen.

#5

Lägg därefter ut ett jämnt lager sättsand/stenmjöl, ca 3 cm tjockt. Kör över ytan en gång till med vibratorplattan.

#6

Placera ut avdragsbanor i sättsanden, till exempel stålprofiler eller läkter. Väg av med hjälp av vattenpass och en rätbräda. Drag av överflödig sand genom att trycka rätbrädan mot banorna samtidigt som du drar den mot dig. Ta sedan bort avdragsbanorna och fyll i med sättsand där de legat.

#7

Lägg första raden plattor/marksten i linje med snöret. Lägg helst ett mönster med fogförskjutningar för stabilitetens skull. Sitt på den färdiga ytan medan du arbetar. Det är viktigt att du får en 3 mm fog mellan stenarna där fogsanden ska sopas ned. Avsluta helst inte raderna med klippta eller halva stenar utan rama in med ett s.k. rullskift – en jämn rad hela stenar.

#8

Täck den lagda ytan med fogsand som sopas ned mellan plattorna/markstenen. Gör det i omgångar och vattna emellan. Se till att fogen är ordentligt fylld! Spara fogsand så att du kan underhålla fogarna den första tiden.

Copyright © AB Karl Hedin Bygghandel 2024
Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB